Jakość żywności

Pewnie wiesz ile kontrowersji budzi jakość żywności w obecnych czasach. Powszechnie znane są opinie o tym, że żywność jest skażona chemicznie poprzez nawożenie, środki ochrony roślin oraz dodatki do żywności. Osoby dbające o zdrowie niezależnie od wybranego sposobu odżywiania zawsze dbają o jedno – starają się wybierać żywność nieprzetworzoną. Można uznać, że jest to najwłaściwsza droga. Niestety wybierając produkty świeże stajemy przed innym dotychczas trudnym do rozwiązania problemem – pochodzenia i stosowanych metod uprawy/hodowli. Ze względu na specyfikę świeżych produktów żywnościowych rozpoznanie ich jakości biorąc pod uwagę jedynie wygląd i zaufanie do sprzedawcy jest trudne. Nawet zwracając uwagę na produkty BIO nie mamy pewności co do końca to BIO oznacza. Zbyt intensywne nawożenie nawozami naturalnymi może wpływać na jakość produktów nie mniej niż nawozy sztuczne. Na rynku znajduje się też żywność „stylizowana” na ekologiczną, która jest charakteryzowana tak, abyśmy chcieli ją kupić.

Wpływ intensywnego rolnictwa na jakość żywności to nie wszystko. Kupując produkty takie jak ryby, owoce morza, dziczyznę również nie wiemy w jakich warunkach one powstały. Niejednokrotnie można usłyszeć o radioaktywnych rybach i innych morskich stworzeniach (odpady radioaktywne były zatapiane na ogromnych obszarach mórz i oceanów, podwodne wybuchy jądrowe, awarie elektrowni). A na terenie Czech, Niemiec i Ukrainy odnajdywane są radioaktywne dziki nawet 30 lat po katastrofie w Czanobylu.

Z powyższego wynika, że na naszych stołach może znaleźć się jedzenie, którego nie powinniśmy spożywać, a tym bardziej nie powinny tego robić dzieci, o których zdrowie szczególnie dbamy. Naszym celem nie jest pokazanie Państwu, że cała żywność na świecie jest zła. Chcemy wam dać narzędzie, które pozwoli na wybór tego co powinniście jeść oraz na uniknięcie kontaktu z tym co w naszym otoczeniu nie powinno się znaleźć, a już na pewno nie na naszych stołach.